Lasikompassi

Kun aloitin lasiopinnot 1980-luvun loppupuolella, tietoa eri menetelmistä, varsinkaan uunitekniikoista, oli niukasti ja vaikeasti saatavissa. Internetin runsaudensarvi ei ollut edes haaveissa. Ensimmäiset kirjat lasin uunitekniikoista julkaistiin vasta 80-luvulla Yhdysvalloissa, josta ne löysivät hitaasti tiensä tänne Pohjolaan.

Kansainvälisiin workshoppeihin osallistumisella oli suuri merkitys tiedon ja kokemuksen keräämisessä. Siellä näki teoksia ja työskentelyä, tutustui muihin tekijöihin ja sai neuvoja. Suuren vaikutuksen onkin tehnyt studiolasintekijöiden avomielisyys tiedon jakamisessa. Sen pohjalta syntyi myös uskoni siihen, ettei jaettu tieto ole itseltä pois, vaan tieto kasvaa sitä jakamalla.

Lasikompassin runkoaineisto on syntynyt useiden vuosien kuluessa opetustyössä ja erilaisissa kirjoitusprojekteissa. Vanhimmat kuvatkin ovat vuodelta 1980-luvun lopulta, uusimmat tältä vuodelta. Sisältöjä on täydennetään pikkuhiljaa.

Nykyisin verkosta löytyy paljon kuvia, videoita ja muita ohjeita lasin tekemiseen. Uskon silti, että edelleen löytyy paikka myös niitä täydentävälle suomenkieliselle, uunitekniikoihin keskittyvälle sivustolle.

 

Lokakuussa 2022

Päivi Kekäläinen
lasitaiteilija, graafikko
paivikekalainen.fi

 

 

 

Lasikompassi on Päivi Kekäläisen toteuttama ja omistama sivusto, jonka moottorina on Concrete CMS.

Lasikompassin sisältöjä ei saa hyödyntää ammattimaisessa toiminnassa tai kaupallisesti.
Ks. Sivuston tekijänoikeudet, käyttöehdot ja vastuuvapauslauseke

Kiitokset

Kiitos niille kollegoille, ystäville ja käyttäjille, jotka ovat kommentteineen edesauttaneet sivuston kehitystä ja valmistumista.

Kiitos myös Valtion muotoilutoimikunnalle, vuonna 2005 myöntämä apuraha teki mahdolliseksi lasiuunin hankinnan sekä Alfred Kordelinin säätiölle työskentelyapurahasta. Tarkoituksena oli valmistaa malleja lasityön oppaaseen. Kirja ei tuolloin valmistunut. Työn sai kuitenkin alkuun ja tuloksia on nyt nähtävissä Lasikompassissa.

 

Palautelomakkeen kautta voi lähettää kehitysehdotuksia, risuja tai ruusuja.